Mäkké perníky
Suroviny
- 1000 g múka hladká
- 400 g palmarín
- 10 lyžíc medu
- 400 g cukor práškový
- 4 káv. lyžic. škorica mletá
- 10 ks klinčeky mleté
- 2 kav. lyžič. sóda bikarbóna
- 4 ks vajcia
- 1 ks žĺtok
- 1 ks bielok
- 100 g cukor práškový
- 1 káv.lyžic. solamyl
- na plech olej
Palmarin rozpustíme na miernom ohni, odstavíme a pridáme škoricu , klinčeky med a cukor. Všetko spolu vymiešame, najlepšie mixérom. Do vyšľahanej zmesi pridáme vajíčka, znovu vymiešame, potom pridáme preosiatu hladkú múku a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm ( aj viac) a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 175 stupňov 5-7 minút. Perníčky nenecháme dlho piecť, aby nevyschli. Ihneď po upečení potrieme vajíčkom v pomere 1:1 rozmiešané s vodou. Môžeme dať do vajíčka potravinárske hnedé farbivo, aby lepšie vynikla biela poleva. Neupečené cesto si môžeme odložiť na chladné miesto. Vydrží aj 2 mesiace.
Poleva Bielok, solamyl, cukor vymiešame . ( cukor treba preosiať aj viackrát) Množstvo cukru je potrebné prispôsobiť veľkosti vajíčka.